ANALISIS PERKEMBANGAN DESAIN INTERIOR FOOD COURT PASCA PANDEMI DI FOOD EMPIRE JAKARTA UTARA

Main Article Content

Adi Ismanto
Fivanda

Abstract

The revocation of PPKM by the government provides flexibility in community activities and mobilization which affects several economic sectors, including the food and beverage supply industry. Various efforts are made to improve the quality and quantity of the culinary industry, strategies by innovating food and beverages, services, building facilities and spaces that are comfortable, unique and also attractive, can be an attraction for consumers. The influence of interior design is closely related to the increase in the number of consumers, so industry players are trying to create attractive facilities, even carry out renovations, especially in cities and malls. This study aims to analyze the growing interior design trend of the culinary industry with a case study of a newly renovated food court before the pandemic. This research uses qualitative and quantitative analysis methods with a case study of a renovated food court public facility in one of the malls in North Jakarta. The analysis is related to how the development of interior design of food court public facilities and their relation to the implementation of CHSE health protocols, what are the criteria that affect user confidence to come to the food court facility. Based on the results of the Food Empire research object, it can be concluded that the resulting interior design has not played a role in the consideration of reducing the risk of exposure to Covid-19 with a percentage of criteria implementation of 75.5% (smaller than the minimum achievement of 85%). It should be noted that the resulting design has not considered the pandemic conditions that occurred in late 2019, although the concept and adjustment of more contemporary food court design needs have been achieved by the many roles of the owner (client), manager and design team. With 100% of respondents answering can feel the latest design developments from interior elements in the form of layout changes, furniture variations and lighting. Followed by ceiling composition (70% of respondents) and other elements (50% of respondents) answered from wall composition, signage, plants and supporting facilities in the food court.


 


Pencabutan PPKM oleh pemerintah memberikan keleluasaan aktivitas dan mobilisasi masyarakat yang berimbas pada beberapa sektor perekonomian, termasuk industri penyedia makanan dan minuman. Berbagai usaha dilakukan untuk meningkatkan kualitas dan kuantitas industri kuliner, strategi dengan melakukan inovasi makanan minuman, pelayanan, fasilitas bangunan dan ruang yang nyaman, unik dan juga menarik, dapat menjadi daya tarik konsumen. Pengaruh desain interior sangat erat kaitannya dengan peningkatan jumlah konsumen, sehingga pelaku industri berusaha menciptakan fasilitas yang menarik, bahkan melakukan renovasi, terutama di perkotaan dan mal. Penelitian ini bertujuan untuk menganalisis tren desain interior industri kuliner yang berkembang dengan studi kasus food court yang baru direnovasi sebelum pandemi. Penelitian ini menggunakan metode analisis kualitatif dan kuantitatif dengan studi kasus fasilitas publik food court yang direnovasi di salah satu mal di Jakarta Utara. Analisis terkait dengan bagaimana perkembangan desain interior fasilitas publik food court dan kaitannya dengan penerapan protokol kesehatan CHSE, apa saja kriteria yang mempengaruhi kepercayaan pengguna untuk datang ke fasilitas food court tersebut. Berdasarkan hasil pada objek penelitian Food Empire ini dapat disimpulkan bahwa desain interior yang dihasilkan belum berperan dalam pertimbangan mengurangi resiko paparan Covid-19 dengan persentase implementasi kriteria sebesar 75,5% (lebih kecil dari minimal capaian 85%). Perlu dijadikan perhatian bahwa desain yang dihasilkan belum mempertimbangkan kondisi pandemi yang terjadi pada tahun 2019 akhir, walaupun secara konsep dan penyesuaian kebutuhan desain food court yang lebih kontemporer telah tercapai oleh dengan adanya banyak peran dari pihak pemilik (klien), pengelola dan tim desain. Dengan 100% responden menjawab dapat merasakan perkembangan desain terkini dari elemen interior berupa perubahan layout, variasi furniture dan pencahayaan. Dilanjutkan dengan gubahan ceiling (70% responden) serta elemen lain (50% responden) menjawab dari gubahan dinding, signage, tanaman serta fasilitas penunjang pada food court.

Article Details

Section
Artikel

References

Aprilia, R. L., Marini, S., & Yahya, A. I. (2021). Implementasi protokol kesehatan chse dalam meningkatkan kepercayaan tamu di hotel. Jurnal Kepariwisataan: Destinasi, Hospitalitas dan Perjalanan, 5(2), 1-15. https://doi.org/10.34013/jk.v5i2.454.

Botti, R. M., & Salitsky. (2017). Programming & research ‘skills and techniques for interior designers (2nd ed.). Bloomsbury Inc.

Fivanda, F. (2017). Evaluasi terhadap konsep desain interior ramah lingkungan pada lobby lounge boutique hotel studi kasus: Greenhost boutique hotel Yogyakarta. Jurnal Visual, 12(2), 10-18. https://doi.org/10.24912/jurnal.v12i2.2123.

Herwanto. (2020, April 15). Ternyata material tembaga membunuh bakteri dan virus termasuk covid-19. Kompas. https://www.kompas.tv/article/76239/ternyata- material-tembaga-membunuh-bakteri-dan-virus-termasuk-covid-19.

Ismanto, A., Fivanda, F., & Indrawan, H. (2020). The implementation of javanese culture with urban style design in the interior lobby of alila Solo Hotel. 2nd Tarumanagara International Conference on the Applications of Social Sciences and Humanities.

Jason, M. R. (2020). How Architecture and Interior Design reduce the Risk of Covid-19. Comelite Architecture, Structure and Interior Design. CAS design London, Inggris.

Kemenparekraf (2021, Agustus 18). Tren pariwisata Indonesia di tengah pandemi. Kemenparekraf. https://www.kemenparekraf.go.id/ragam-pariwisata/Tren-Pariwisata-Indonesia-di-Tengah-Pandemi.

Kemenparekraf (2022). Tingkat penghunian kamar hotel bintang tahun 2021. Kemenparekraf. https://www.kemenparekraf.go.id/statistik-akomodasi/Tingkat-Penghunian-Kamar-Hotel-Bintang-Tahun-2021.

Kilmer, R. & Kilmer, W. O. (2014). Designing interiors: Second edition. John Wiley Sons, Inc.

Medina, M. A., & Rostika, E. (2014). Pemilihan material pada interior brussels spring resto & cafe jalan setiabudhi Bandung. Rekajiva Jurnal Desain Interior ITENAS Bandung, 2(1)

Permatasari, A. (2021, Januari 27). Kandungan cat dinding ampuh tangkal virus corona di rumah. MSN. https://www.msn.com/id-id/berita/other/kandungan-cat-dinding- ampuh-tangkal-virus-corona-di-rumah/ar-BB1d8tlV.

Silfia, I. (2021). Tahun 2022 diprediksi jadi kebangkitan industri perhotelan Indonesia. Wartaekonomi. https://wartaekonomi.co.id/read367380/tahun-2022-diprediksi-jadi-kebangkitan-industri-perhotelan-indonesia.