FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI STRUKTUR MODAL PADA PERUSAHAAN SEKTOR FOOD AND BEVERAGE
Main Article Content
Abstract
This study aims to obtain empirical evidence whether profitability, liquidity, company size affect the capital structure of food and beverage manufacturing companies listed on the IDX in 2019-2022. Factors that determine the capital structure include profitability, liquidity and firm size. Sample was selected using purposive sampling method and the valid data was 15 companies. Data processing techniques using descriptive multiple correlation coefficient analysis, determination coefficient analysis, multiple linear regression test, F-test and t-test that helped by IBM SPSS statistics 25. Based on the results of simultaneous research tests, it shows that the variables profitability, liquidity and firm size together have a significant influence on capital structure. Based on the results of the partial test research, it shows that the profitability variables individually have am insignificant positive effect on capital structure, liquidity individually have a significant negative effect on capital structure and firm size individually have a significant positive effect on capital structure.
Article Details

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
This work is licensed under a Jurnal Komunikasi Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
References
Alamsyah Nadiny, S. M. 2019. Struktur Modal Dan Faktor Fundamental Terhadap Nilai Perusahaan (Studi pada Perusahaan LQ45yang Listing di Bursa Efek Indonesia Periode Februari. 72(1), 19–26
Andika, I. K. Ri. dan Sedana, I. B. P. 2019. Pengaruh Profitabilitas, Struktur Aktiva, danUkuranPerusahaan terhadap Struktur Modal. E-Jurnal Manajemen. Vol. 8
Brealey R. A., et al. 2021. Fundamentals od Corporate Finance. Third Edition. US: McGrawHill Inc.
Brigham, Eugene dan Joel F Houston, 2018. Manajemen Keuangan II. Jakarta:Salemba Empat
Brigham, E. F. dan Houston, J. F. (2019). Dasar-Dasar Manajemen Keuangan (Buku 2). Edisi 14.Salemba Empat. Jakarta.
Ghozali, Imam. 2018. Aplikasi Analisis Multivariete Dengan Program IBM SPSS 23 (Edisi Kedelapan). Cetakan ke Delapan. Semarang: Badan Penerbit Universitas Diponegoro.
Harjito, A dan Martono. 2019. Manajemen Keuangan. Edisi Kedua. Ekonisia. Yogyakarta.
Kasmir. 2019. Analisis Laporan Keuangan. Jakarta. PT. RajaGrafindo Persada.
Lasut, S. J., Rate, P. Van, & Raintung, M. C. 2018. Pengaruh Ukuran Perusahaan, Profitabilitas, Dan Likuiditas Terhadap Struktur Modal Pada Perusahaan Otomotif Yang Terdaftar Di Bursa Efek Indonesia Periode 2012-2015. Jurnal EMBA: Jurnal Riset Ekonomi, Manajemen, Bisnis Dan Akuntansi, 6(1), 11–21. https://doi.org/10.35794/emba.v6i1.18705
Munawir. 2018. Analisis Laporan Keuangan, EdisiKeempat. Liberty.Yogyakarta
Nariman., Alessandro. 2022. Faktor-faktor Yang Mempengaruhi Struktur Modal Pada Perusahaan Manufaktur Tahun 2017-2019. Jurnal Multiparadigma Akuntansi, Volume IV No. 4
Rahmawati., Bagis., Sandra., Darmawan. 2021. Pengaruh Profitabilitas, Likuiditas dan Ukuran PerusahaanterhadapStruktur Modal. Volume 17 Number 02 AKUISISI | Jurnal Akuntansi ONLINE ISSN : 2477-2984 – PRINT ISSN : 1978-6581
Riyanto, Bambang. 2018. Dasar-dasarPembelanjaan Perusahaan. Edisi 4.Yogyakarta : BPFE
Sartono, Agus. 2018. Manajemen Keuangan Teori dan Aplikasi. Edisi Keempat, Yogyakarta. BPFE
Sawir, Agnes. 2021. Analisis Knerja Keuangan Dan Perencanan Keuangan Perusahaan. Jakarta: PT Gramedia Pustaka Indonesia
Septiani, N. P. N., & Suaryana, I. G. N. A. 2018. Pengaruh Profitabilitas, Ukuran Perusahaan,Struktur Aset, Risiko Bisnis dan Likuiditas pada Struktur Modal. E-Jurnal AkuntansiUniversitas Udayana. Vol. 22 No. 3. pp. 1682–1710
Simamora, Henry. 2020. Akuntansi Berbasis Pengambilan Keputusan Bisnis. Jakarta: Salemba Empat
Sudana, I. M., 2021. Manajemen Keuangan Perusahaan Teori dan Praktek. Jakarta: Erlangga
Sugiyono. 2018. Metode Penelitian Kuantitatif Kualitatif dan R&D. (Edisi Kelima). Cetakan Kempat. Bandung: Alfabet
Sukardi., Nariman. 2021. Analisis Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Struktur Modal Perusahaan Makanan dan Minuman. Jurnal Ekonomi, SPESIAL ISSUE.
Watung, A. K. S., Saerang, I. S., & Tasik, H. H. D. 2016. Pengaruh Rasio Likuiditas, Aktivitas, Profitabilitas, dan Struktur Aktiva Terhadap Struktur Modal Industri Barang Konsumsi di Bursa Efek Indonesia. Jurnal EMBA, 4(2), 726–737.