PENDAMPINGAN PENGOLAHAN SAMBAL IJO LELE ASAP KEMASAN SEBAGAI INOVASI USAHA DI MASA PANDEMI

Main Article Content

Veronica Windha Mahyastuty
Melisa Mulyadi
Kumala Indriati
Wibawa Prasetya
Agustinus Silalahi

Abstract

Indonesia has a wide variety of Indonesian dishes and most of them are served with chili sauce. For the people of Indonesia, chili sauce with a spicy taste adds to the appetite, so now many chili sauces are sold in packaged form to make it more practical. To add to the taste of chili sauce, other ingredients are often added to the sauce, such as shrimp paste, shrimp or fish. Chili sauce made from fish usually uses roa fish. This roa fish does not exist in the waters of the island of Java, so as a substitute for roa fish, catfish can be used. Sampora Village, which has succeeded in cultivating catfish and making smoked catfish, can improve its skills to make chili sauce from smoked catfish. The smoked catfish sauce can then be packaged in bottles to make it last longer and labeled, so that it is ready to be marketed. Initial marketing has been carried out at the “Cisauk Youth Fest” Bazaar. The skills of making packaged smoked catfish sauce will be provided in the form of community activities and are expected to increase business opportunities in the culinary field with catfish as the basic ingredients. Initial marketing at the "Cisauk Youth Fest" Bazaar succeeded in selling 30 bottles of smoked catfish green chili sauce.


 


Indonesia memiliki beraneka ragam hidangan nusantara dan sebagian besar dilengkapi dengan sambal. Bagi masyarakat Indonesia, sambal dengan rasa pedasnya lebih menambah selera makan sehingga sekarang sambal banyak dijual dalam bentuk kemasan agar lebih praktis. Untuk menambah cita rasa sambal sering ditambahkan bahan lain kedalam sambal seperti terasi, udang, ataupun ikan. Sambal yang berbahan ikan biasanya menggunakan ikan roa. Ikan roa ini tidak ada di perairan pulau Jawa maka sebagai pengganti ikan roa dapat digunakan ikan lele. Desa Sampora yang telah berhasil membudidayakan ikan lele serta membuat lele asap dapat ditingkatkan ketrampilannya untuk membuat sambal dari lele asap. Sambal lele asap kemudian dapat dikemas dalam botol agar tahan lebih lama dan diberi label, sehingga siap dipasarkan. Pemasaran awal telah dilakukan pada Bazaar “Cisauk Youth Fest”. Ketrampilan pembuatan sambal lele asap kemasan akan diberikan dalam bentuk kegiatan masyarakat dan diharapkan dapat menambah peluang usaha di bidang kuliner dengan bahan dasar ikan lele. Pemasaran awal di Bazaar “Cisauk Youth Fest” berhasil menjual 30 botol sambal ijo lele asap.

Article Details

Section
Articles